DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri externe » Se alege noul papă! Află totul despre procedurile prin care se află cine va fi succesorul lui Benedict!

Se alege noul papă! Află totul despre procedurile prin care se află cine va fi succesorul lui Benedict!

De: Cancan 12/03/2013 | 16:36
Se alege noul papă! Află totul despre procedurile prin care se află cine va fi succesorul lui Benedict!

Biserica Catolică va alege în această săptămână un nou Papă, după demisia lui Benedict.

Conclavul, care se va deschide marţi, ar urma să fie scurt, de două sau trei zile maximum, a anticipat părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, în faţa a aproximativ 5.000 de jurnalişti acreditaţi, care aşteaptă faimosul fum alb, potrivit Mediafax.

Alegerea celui de-al 266-lea Suveran Pontif va pune capăt unei luni agitate, care a început la 11 februarie, atunci când Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat în mod neaşteptat demisia, la vârsta de 85 de ani.

papa

Porţile grele ale reşedinţei de vară de la Castel Gandolfo, în apropiere de Roma, s-au închis, iar la Vatican a început perioada „sede vacante”.

De atunci au fost emise numeroase speculaţii privind viitorul Papă. Acesta va trebui să întrunească în acelaşi timp abilităţi de administrator ferm, de păstor care să prezinte cu căldură mesajele Evangheliei, de teolog, reformator modern dar şi care respectă tradiţia.

Va fi un italian, un european sau un cardinal din sud? Raportul de forţe este dezechilibrat: 60 dintre cei 115 cardinali sunt europeni (dintre care 28 italieni), în timp ce doar 19 sunt latino-americani, 14 nord-americani, 11 africani, 10 asiatici şi un australian.

În ultimele zile, au circulat mai intens numele a trei „favoriţi”: canadianul Marc Ouellet, brazilianul Odilo Scherer, italianul Angelo Scola. Toţi sunt bărbaţi energici şi siguri din punct de vedere doctrinal, nu sunt revoluţionari şi sunt respectaţi, deşi le lipseşte charisma. Aceştia au puncte în comun cu mentorul lor, Joseph Ratzinger.

 

papa

Cei 115 cardinali electori (care au mai puţin de 80 de ani) vor termina luni „congregaţiile generale”, care le-au permis să se cunoască mai bine. Din numărul total, 69 nu au participat niciodată la un conclav.

Cardinalii au dezbătut cu uşile închise, în timp ce în presă au apărut noi dezvăluiri privind Vatileaks şi un pretins „lobby gay”, iar un cardinal scoţian, Keith O’Brien, a demisionat din cauza unor gesturi de homosexualitate „inadecvate”.

Marţi, cardinalii vor intra în procesiune în sublima Capelă Sixtină pictată de Michelangelo. Potrivit unui ritual strict care datează din Evul Mediu, porţile vor fi închise „cu cheie” (de unde şi originea numelui „Conclav”).

Complet izolaţi de lume, ei vor trebui să îl aleagă cu majoritate de două treimi pe succesorul lui Benedict al XVI-lea. Buletinele lor vor fi arse, pentru a şterge orice urmă a scrutinurilor secrete, despre care cardinalii nu vor putea vorbi multă vreme după aceea. Graţie adăugării unor substanţe speciale, va ieşi fie un fum negru, dacă nu este ales niciun Papă, fie unul alb, în cazul alegerii Suveranului Pontif.

papa

Înainte ca fumul să se ridice din Capela Sixtină şi clopotele Sfântului Petru să bată, cardinalul italian Giovanni Battista Re, primul dintre cardinalii episcopi, îl va întreba pe cel ales: „acepţi alegerea ta canonică drept Suveran Pontif?”. El va răspunde da şi îşi va alege numele: Paul, Ioan, Ioan Paul, Clement, Pius, Benedict etc.. conform propriei opţiuni şi afinităţilor sale cu apostolii, sfinţii sau papii din trecut.

După 40 de minute, timp în care cardinalii vor depune jurământul de credinţă, iar noul Papă va îmbrăca noile sale vestminte, cardinalul francez Jean-Louis Tauran va avea privilegiul să anunţe în latină mulţimea reunită în Piaţa Sfântul Petru: „Habemus papam” urmat de numele celui ales. Ulterior, purtând o etolă roşie pe umeri, noul Papă se va arăta lumii întregi.

CUM SE VOTEAZĂ

 

Desfăşurarea alegerilor este stabilită în cele mai mici detalii în Constituţia apostolică Universi Dominici Gregis, promulgată de Ioan Paul al II-lea în 1996.

Cei 115 cardinali vor intra în cursul unei procesiui lente, însoţiţi de litania sfinţilor, în Capela Sixtină. Cardinalul decan al conclavului încheie marşul.

Imediat ce ordinul „Extra Omnes” (toţi afară) este dat şi toate persoanele care nu fac parte din conclav ies din sală, cardinalii electori vor fi încuiaţi în Capela Sixtină împreună cu un singur membru al clerului, pe care îl vor alege ei înşişi pentru înţelepciunea şi autoritatea sa morală.

Acesta din urmă le va vorbi despre misiunea lor şi despre necesitatea de a acţiona pentru binele Bisericii, după care va ieşi şi el, premiţând astfel începerea scrutinului.

Pentru a vota, fiecare cardinal completează mai întâi un buletin dreptunghiular, pe care este imprimat doar „Eligo in Summum Pontificem” (Îl aleg ca Suveran Pontif) în partea superioară. El scrie numele candidatului său în jumătatea inferioară, cu un „scris de nerecunoscut”.

Cardinalul îndoaie buletinul de vot, urmând ordinea priorităţii, se ridică şi îl duce – astfel încât buletinul să rămână vizibil – la altarul unde este amplasată urna acoperită cu un platou. Apoi el rosteşte cu voce tare jurământul următor: „Martor îmi este Hristos Mântuitorul, care o să mă judece, că îi dau votul meu celui care, potrivit lui Dumnezeu, consider că ar trebui ales”.

El depune buletinul pe platou şi îl împinge în urnă, se înclină spre altar şi se întoarce la locul său.

Pentru acest conclav, a fost prevăzută o urnă specială pentru cardinalii bolnavi care, deşi se află la Vatican, nu vor putea părăsi camera pentru a merge să voteze în Capela Sixtină.

După ce votează toţi, un observator agită puternic urna pentru a amesteca buletinele, apoi un altul le numără. Dacă numărul buletinelor nu corespunde cu numărul de electori, acestea sunt arse imediat.

Fie că observatorii constată o alegere sau nu, buletinele şi datele sunt verificate de revizori. Dacă nu este ales un papă, se procedează imediat la un al doilea vot. Apoi se ard buletinele de la ambele scrutine, împreună, precum şi notiţele cardinalilor.

Papa este ales cu majoritate de două treimi. Cardinalii recurg la patru scrutine pe zi, două dimineaţa şi două după-amiaza, până când este proclamat un papă.

După trei zile fără rezultat, scrutinul este întrerupt pentru o zi de rugăciune. Apoi sunt organizate alte serii de scrutine până la alegerea definitivă, pentru care Benedict al XVI-lea a restabilit necesitatea de a se ajunge în toate cazurile la majoritatea de două treimi.

Ioan Paul al II-lea a avut în vedere că începând de la un anumit număr de scrutine fără câştigător, conclavul să poată să îl aleagă pe noul Papă cu majoritate simplă, dar Joseph Ratzinger a suprimat această posibilitate, pentru a se asigura că cel ales beneficiază de cel mai extins consens posibil.

După ce este ales, noul Papă trebuie să răspundă la două întrebări ale cardinalul decan: Acceptaţi alegerea dumneavoastră canonică drept Suveran Pontif? Cu ce nume vreţi să fiţi numit? Răspunzând „da” la prima, alesul devine imediat Papă şi episcop al Romei.

Unul câte unul, cardinalii îi vor aduce un omagiul şi îşi vor marca supunerea faţă de noul lor lider. Ulterior vor fi anunţaţi credincioşii – „Habemus papam” – , după care noul Papă va apărea în public şi va rosti binecuvântarea sa apostolică Urbi et Orbi de la baconul Bazilicii vaticane.
 

(D.B.)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arată casa în care locuiește Andreea Marin! Imagini senzaționale cu vila luxoasă: cadă în dormitor și o grădină ca-n filme
Cum arată casa în care locuiește Andreea Marin! Imagini senzaționale cu vila luxoasă: cadă în...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Gabriel Cotabiță a fost incinerat azi. Imagini emoționante din curtea Cimitirului Bellu, unde a avut loc priveghiul. Reacția actorului Silviu Biriș, absolvent de Teologie
Gabriel Cotabiță a fost incinerat azi. Imagini emoționante din curtea Cimitirului Bellu, unde a avut...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ștefan Mandachi își cere scuze după ce l-a susținut și votat pe Călin Georgescu: „Am greșit”. Duminică se bucurase de victoria acestuia
Ștefan Mandachi își cere scuze după ce l-a susținut și votat pe Călin Georgescu: „Am...
Ce spune Marcel Ciolacu despre varianta unui Guvern PSD-USR-PNL
Ce spune Marcel Ciolacu despre varianta unui Guvern PSD-USR-PNL
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum 100 de ani
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum...
Ce mașină a mai primit David Popovici? Printre cele mai fiabile branduri de pe piață acum
Ce mașină a mai primit David Popovici? Printre cele mai fiabile branduri de pe piață...
Carmen Harra, noi previziuni! Cine ar putea câștiga alegerile prezidențiale din România: „Văd un președinte războinic”
Carmen Harra, noi previziuni! Cine ar putea câștiga alegerile prezidențiale din România: „Văd un președinte...
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați!
VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Ce scrie
Ce scrie "The Times" despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale....
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe canapea…
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe...
Galaxy AI, acum și în limba română: cum îți poți îmbunătăți concediul de iarnă cu ajutorul AI?
Galaxy AI, acum și în limba română: cum îți poți îmbunătăți concediul de iarnă cu...
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
Uluitor ce spune Carmen de la Săciua despre Călin Georgescu:
Uluitor ce spune Carmen de la Săciua despre Călin Georgescu: "Cumva omul ăsta a apărut,...
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și...
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un...
Taxă pentru cei care au deja permis auto. Statul a greșit, șoferii sunt puși la plată
Taxă pentru cei care au deja permis auto. Statul a greșit, șoferii sunt puși la...
Ce mâncăruri îi pune pe masă Cristela Georgescu candidatului TikTok. Piesa de rezistență: supa-cremă cu ierburi de leac
Ce mâncăruri îi pune pe masă Cristela Georgescu candidatului TikTok. Piesa de rezistență: supa-cremă cu...
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Oficial: NATO va lovi locurile de lansare ale Rusiei doar ca răspuns la un atac rusesc
Oficial: NATO va lovi locurile de lansare ale Rusiei doar ca răspuns la un atac...
Călin Georgescu a RENUNȚAT. A dat în scris, cu semnătură. Breaking News
Călin Georgescu a RENUNȚAT. A dat în scris, cu semnătură. Breaking News
Armata obligatorie în România. Călin Georgescu provoacă  o undă de șoc
Armata obligatorie în România. Călin Georgescu provoacă o undă de șoc
Alimentul PERICULOS care distruge imunitatea cu 94% în doar trei zile. Mihaela Bilic: „E și dușmanul tinereții”
Alimentul PERICULOS care distruge imunitatea cu 94% în doar trei zile. Mihaela Bilic: „E și...
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl...
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
Dorian Popa, condamnat la închisoare!  Instanța a emis decizia finală
Dorian Popa, condamnat la închisoare! Instanța a emis decizia finală
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului său
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului...
Ce trebuie să pui pe rafturile de pe ușa frigiderului. Experții au dezvăluit cum să ții alimentele la rece, ca să reziste cât mai mult timp
Ce trebuie să pui pe rafturile de pe ușa frigiderului. Experții au dezvăluit cum să...
Fiica Ronei Hartner a revenit în România, la un an de la moartea mamei sale: „Nu poate accepta încă această pierdere”
Fiica Ronei Hartner a revenit în România, la un an de la moartea mamei sale:...
×